Art Week – for første gang også i Malmö

Art Week – for første gang også i Malmö

For første gang er Malmös kunstinstitutioner del af Art Week. Siri Aurdal, Malmø Kunsthal 2018 – udstillingen er ikke aktuel, men illustrerer det smukke lysindfald og rummets magiske størrelse, tegnet af arkitekt Klas Anshelm. Foto: Malmö Konsthall

Udsyn over Malmö Konsthall, der under årets Art Week sætter fokus på kunst i relation til AIDS-pandemien med en udstilling med den brasilianske kunstner Leonilson samt en tilknyttet særudstilling under Art Week med et udsnit af kunstnere, der udstillede under 1991-udstillingen Art Against Aids.

Når Københavns Kunstuge vender tilbage efter sidste års coronaaflysning, så bliver det med en ægte nyskabelse: Art Week inviterer for første gang til særlige kunstoplevelser i Malmö, hvor både Malmö Konsthall og Malmö Kunstmuseum er del af årets program.

Hos Art Week kalder vi os Københavns Kunstuge, men har tidligere ekspanderet i en radius på 40 kilometer nord til Louisiana Museum of Modern Art og 20 kilometer syd til ARKEN Museum for Moderne Kunst. I år tilføjer vi en oplevelse 40 kilometer øst for København med de to Malmö’ske kunstmuseer.

Malmö Konstmuseum har en af Sveriges største samlinger af nordisk kunst gennem tiden og er placeret dels meget smukt på renæssanceslottet Malmøhus, dels tæt på Malmø Centralstation, hvorfra der kører toge direkte til København. Under Art Week viser Malmö Konstmuseum blandt andet udstillingen (in)visible, der kaster et queerperspektiv på deres samling af kunst fra starten af 1900-tallet og frem til nu. Desuden har museet to eksklusive særomvisninger i forbindelse med Art Week 2021 – en omvisning i (in)visible og en omvisning, der gennemgår et kunsthistorisk tværsnit af deres omtrent 40.000 kunstobjekter dateret helt frem til det 21. århundrede. 

Malmö Konsthall huser en af Sveriges største samlinger af international samtidskunst placeret i en rummelig betonbygning tegnet af Klas Anshelm med et fantastisk lysindfald placeret tæt op af Triangeln Station. Mats Stjernfeldt, chef på Malmö Konsthall er begejstret for det nye samarbejde med Art Week:

“Art Week er i høj grad interessant for Malmø og Malmøs kunstscene – Jeg sætter stor pris på det vigtige initiativ der styrker det regionale samarbejde og øger informationsstrømmen mellem byerne. København og Malmø er to Kunstneriske kraftfelter som er hinandens forudsætninger og jeg ser med stor forventning frem imod at deltage.” siger Mats Stjernstedt, chef på Malmö Konsthall.

Malmö Konsthall viser under Art Week en udstilling med den poetiske kunstner José Leonilson, som opstod ud af det Brasilianske diktaturs fald i 1985. Leonilson, som døde af AIDS i 1993, skildrer homoseksualitet, kønsstereotyper og eksklusion med et udtryk, der minder om dagbogens nøgenhed. Dertil viser de – som en særlig tilkobling under Art Week – en ‘miniudstilling’ som et tillæg til Leonilson; Art Against Aids. Art Against Aids er en hyldest til 1991-udstillingen, hvor kunstnere og gallerister gik sammen om vise solidaritet med ofrene for AIDS-pandemien. Udstillingen præsenterer et udsnit af de deltagende kunstnere og deres værker i forbindelse med Leonilson.

Der vil være særomvisninger i Leonilson udstillingen onsdag 29.09 kl. 18.00 samt lørdag 02.10 og søndag 03.10 – begge dage kl 14.00.

Del artiklen

'Art Week - for første gang også i Malmö'

Facebook